Powtoon Nedir? Powtoon Nasıl Kullanılır?





Web Eğitim Araçları ekibi olarak bugün size eğlenceli ve etkileyici sunum videoları hazırlamanıza imkan sağlayan bir web 2.0 aracı olan Powtoon uygulamasından bahsetmek istiyoruz. Powtoon web 2.0 aracı sisteme kayıtlı hazır şablon ve animasyonları kullanarak veya kendi dosyalarınızı ekleyerek eğlenceli animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Powtoon uygulamasının hem ücretli hem de ücretsiz seçenekleri mevcuttur.  Ücretsiz versiyonda 30 tane animasyonlu karakter 10 tane müzik ve temel slayt paketi bulunmaktadır. Bu özellikler bir eğitim materyali hazırlamak için yeterlidir. Powtoon web 2.0 aracının ücretsiz versiyonunda bizleri kısıtlayacak kısım 5dklık video/animasyon süresi ve hazırlanan içeriğin youtube vs video paylaşım sitesine yükledikten sonra farklı araçlarla oralardan indirebilmemizdir. Ama sınıfınızda internet bağlantınız varsa Powtoon sisteminden direk gösterimde yapabilirsiniz ya da Powerpoint dosyası olarak indirip Powerpoint olarak gösterime sunabilirsiniz. Powtoon web 2.0 aracının kullanmak için bilgisayarımıza herhangi bir programlar yüklememize gerek yoktur.  Powtoon çevrimiçi olarak çalışan bir web 2.0 aracıdır.

Powtoon Web 2.0 Aracını Niçin Kullanmalıyız?

Kullanımı kolaydır. İzleyicilerin dikkatini çeker.
Powtoon web 2.0 aracıyla ücretsiz bir şekilde etkileyici sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Powtoon web 2.0 aracıyla kolay mini filmler hazırlayabilir ya da çocuklara hazırlatabilirsiniz.
Powtoon web 2.0 uygulamasıyla hazırlanan etkileyici sunum  öğrencilerinizi derse karşı motive eder, derse katılımlarını artırır.  Derse karşı ilgisi artan öğrencilerin öğrenmesi kolaylaşır ve kalıcı öğrenme gerçekleşir.

Powtoon  Web 2.0 Uygulamasını Eğitimde Nasıl Kullanabiliriz?

Powtoon  web 2.0 aracıyla yeni konuya veya yeni üniteye geçiş yaparken konunun alt başlıklarını veya konunun önemli bölümlerini dikkat çekici bir şekilde  öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.
Powtoon  web 2.0 uygulamasıyla konu anlatımı sırasında kullanmak için önceden hazırlayıp konunun can alıcı kısımlarını anlatmada kullanabilirsiniz. Bu şekilde konunun en önemli kısımları kalıcı şekilde öğrenilmiş olur.
Powtoon  web 2.0 uygulaması ile ders akış videonuzu  oluşturarak etkileşimli materyallerle dersinizi daha verimli işleyebilirsiniz.
Powtoon web 2.0 arcıyla derslerinizin sonunda konunun önemli noktalarını tekrar ederek öğrencinin kalıcı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Proje ve performans ödevlerinizde öğrencilerinizin Powtoon uygulamasından yapmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle öğrencilerinizin;  teknolojiye olan ilgisini kullanarak onlar için daha eğlenceli bir ödev süreci yaşamalarına olanak sağlayabilir, yaratıcılık yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olabilir, bir şeyler üretmiş olmanın mutluluğunu öğrencilerinize yaşatabilirsiniz.



Powtoon Web 2.0 Uygulamasının Kullanımının Resimli Anlatımı

Powtoon web 2.0 uygulamasını  kullanmak için ilk başta www.powtoon.com adresine giriş yapıyoruz.

Powtoon Web 2.0 Aracı Anasayfa

Powtoon web 2.0 uygulamasının web sayfasına girdikten sonra sisteme üye olmamız gerekiyor. Üye olmak için sağ üst köşede “Sing Up” butonuna tıklıyoruz.

Powtoon Web 2.0 Aracı Kayıt Ekranı

Açılan sayfada ad soyad e-posta adresi ve şifremizi yazıp “Sign me up” butonuna tıklıyoruz. Üye olurken doğru e-posta adresinizin doğru olduğundan emin olun çünkü üye olduktan sonra Powtoon web 2.0 sisteminden aktivasyon maili gelmektedir. Aktivasyon mailini onayladıktan sonra Powtoon sistemine giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için sağ üst köşeden “Login” butonuna basıp kullanıcı adı ve şifreyi yazarak “Login” butonuna basıyoruz.

Powtoon Web 2.0 Aracı Anasayfa

Powtoon uygulamasında giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen sayfayı biraz tanıtmak gerekirse üst tarafta daha önceden yapılmış Powtoon uygulamalarını kategorilenmiş halde bulabilir, ücretli sürümlerinin özelliklerini ve ücretlerini görebilir, kendi arşivinize ulaşabilirsiniz. Sayfanın ortasında 3 bölüm bulunmaktadır.  Bunlardan birincisi mavi olan hazır oluşturulmuş animasyonlardan vermek istediğiniz mesajı yazarak hızlıca sunum oluşturabilirsiniz.  Yeşil olana gelince; boş bir çalışma sayfası karşımıza geliyor. Bu bölümde animasyonlarınızı kendiniz hazırlıyoruz.  Daha özgün çalışmalara sahip olmak istiyorsanız bu bölümü tercih etmelisiniz. Sarı olana tıklayınca size ilham vermeleri için önceden hazırlanmış örnekleri çeşitli alanlarda kategorileşmiş şekilde bulabilirsiniz. İlk olarak mavi bölümden biraz bahsedelim.

Powtoon web 2.0 Aracı Sahneye Göre Hikaye Oluşturma

Açılan sayfada hazırlamak istediğiniz sunum için hazır animasyonlar kategorilenmiş şekilde bulunmaktadır.  Sunumunuza göre istediğinizi seçip devam edebilirsiniz.

Powtoon Sahneye Göre Hikaye Oluşturma

Açılan sayfada numaralandırılmış yerlere tıklayınca bir kutu açılıyor ve kutudan animasyonu seçiyorsunuz.  4 animasyon yetmezse en sağ tarafta ufak artı işarete tıklayarak alanları çoğaltabilirsiniz.

Powtoon Sahneye Göre Hikaye Oluşturma

Powtoon Sahneye Göre Hikaye Oluşturma

Powtoon Web 2.0 Aracı Anasayfa

Yeşil bölüme girdiğimizde kendi animasyonlarımızı sıfırdan oluşturabileceğimiz sayfa açılacaktır.

Powtoon Animasyon Oluşturma

Açılan sayfada sol bölümden Microsoft Powerpoint’e benzer şekilde sunumumuzun sayfaları listelenmektedir.  “+” işaretini tıklayarak yeni sayfa ekleyebilir sıralamalarını değiştirebilirsiniz.  “+” işaretinin alt tarafında ok işareti yani başlat işaretini andıran bir buton bulunmakta, bu butondan yaptığınız sunumu oynatabilir hatalı gördüğünüz veya beğenmediğiniz kısımlarını bu şekilde fark edip düzeltebilirsiniz. Sayfanın ortasında bulunan beyaz kısmı sahnemiz olarak adlandırabiliriz. Animasyonlarımız bu alanda gerçekleşecek. Sayfa ortasında sahnemizin altında mavi bir şerit bulunmaktadır. Bu mavi şeritle animasyonumuzda hangi saniyede hangi olay gerçekleşecek hangi karakter ne yapacak onu görüp istediğiniz gibi ayarlamaları yapabilirsiniz. Sayfanın sağ tarafında ise hazır animasyonlarımız bulunmaktadır.  Kullanmak istediğimiz animasyonu sürükle bırak yöntemiyle sahnemize taşıyarak kullanabiliriz. Aradığımız tarzda animasyonu daha kolay şekilde bulabilmemiz için animasyonlar kategorileştirilmiş şekilde bulunmaktadır.

Çalışmamız bittikten sonra çalışmamızı kullanabilmemiz için kaydetmemiz ya da belli bir ortamda kullanabilmek için o ortama kaydetmemiz gerekiyor.  Ekranın üst kısmında ki “Export” butonuna tıklayarak çalışmamızı kaydedebilir ya da belli bir ortamda paylaşabiliriz.

Powtoon Çalışmasını Kaydetme

Powtoon web 2.0 uygulamasında Export butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada ya powtoon profiline kaydedebilir ; Youtube ve benzeri video sitelerine otomatik şekilde yükleyebilir, Facebook Twiiter  Google Plus gibi sosyal medya araçlarında yaptığınız çalışmanın linkini otomatikçe paylaşabilirsiniz. İsterseniz de video Pdf dosyası veya Microsoft Powerpoint dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Powtoon Çalışmasını Kaydetme





Powtoon Web 2.0 Uygulamasının Videolu Anlatımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + 3 =