Class Dojo Nedir? Class Dojo Nasıl Kullanılır?

Bugün webegitimaraclari.com ekibi olarak özellikle ilkokul, ortaokul (5. sınıf) ve okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetiminde kullanabileceği çok etkili ve eğlenceli bir web 2.0 aracı olan Class Dojo uygulamasından bahsedeceğiz.  Class Dojo web 2.0 uygulamasından önce dilimiz döndüğünce sınıf yönetimini açıklamaya çalışalım.

Sınıf Yönetimi Nedir? Sınıf Yönetiminin Eğitimdeki Önemi Nedir?

Sınıf yönetimi bir grubun eğitimi için planlanan etkinliklerin etkinlik ortamında başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamak;  zamanın etkili ve verimli kullanılması için uygun strateji, yöntem ve tekniği kullanmak; ders sırasında ortaya çıkabilecek her türlü olumsuz durumu aşıp grubu derse yönlendirilmesini sağlamaktır.   Sınıf Yönetimin önemine gelince bir eğitimci olarak alanımız hakkında ne kadar çok bilgi birikimimiz olursa olsun sınıfınızın kontrolünü ele alamadığımız zaman bilgi birikimimizin hiçbir önemi yoktur.  Çünkü o sınıf eğitim öğretime hazır değildir.  Verdiğimiz bilgileri de almayacak kendi de öğrenmeye çalışmayacaktır.  Fakat başarılı sınıf yönetiminde grup, derse etkin katıldıkları için otomatik olarak başarı artacaktır.

Class Dojo Web 2.0 Aracının Eğitimde Kullanılması

Class Dojo web 2.0 uygulaması sınıf yönetiminde çok etkili bir araçtır. Class Dojo web 2.0 uygulamasını açtığımızda direkt karşımıza her öğrenci için çıkan puanlarını gösteren avatarlar direkt dikkat çekiyor.  Eğitim öğretimdeki dikkat çekme aşaması bu şekilde gerçekleşmiş oluyor. Class Dojo web 2.0 aracının yoklama özelliğiyle çok pratik ve eğlenceli şekilde yoklamanızı gerçekleştirebilirsiniz.  Class Dojo web 2.0 uygulaması her güzel davranışa puan verebileceğiniz kötü davranışında ise puan kırabileceğiniz bir sisteme sahiptir. Bu sayede sınıf içinde pozitif rekabet ortamı hazırlanarak öğrencilerinizin olumsuz davranışlardan uzaklaşması, olumlu davranışlara yöneltilmesi kolaylaşır. Ayrıca eğitimin 3 ayağından biri olan velileri de; Class Dojo web 2.0 aracının içerisindeki sınıf sayfası (Facebook Grub Sayfası Benzeri), mail bilgilendirme sistemi ve öğrencilerinin davranış puanlarını görebilecekleri sınıf puanlama sayfası ile kolay bir şekilde eğitim öğretime dahil edebilir.  Sınıfınız içerisindeki olumsuz davranışların azalmasında veli gücünü de arkanıza alabilirsiniz.  Class Dojo web 2.0 sisteminin içerisinde bulunan zamanlayıcı, rastgele öğrenci seç, otomatik grup oluştur vb araçlarla ders etkinliğini eğlenceli şekilde artırabilir, dikkati dağılan öğrencilerin dikkatini yeniden derse toplayabilirsiniz.  Class Dojo web2.0 aracı ile yönettiğiniz sınıfa başka öğretmenler de ekleyip puanlama sistemine onların da katkı sağlamasını sağlayabilir; raporlama bölümüyle velileri ve diğer öğretmenleri öğrenci davranışları hakkında detaylı şekilde bilgilendirebilirsiniz.  Tamamen ücretsiz olan ve online çalışan Class Dojo web 2.0 uygulamasını kullanabilmek için herhangi program, dosya vs yüklemenize gerek yoktur.  Tek ihtiyacınız olan internet bağlantısıdır. İnternet bağlantısı olmayan sınıflarda Class Dojo Mobil uygulamasını telefonumuza veya tabletimize kurarak Class Dojo web 2.0 aracını kullanabilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulamasının Kullanımının Resimli Anlatımı

Class Dojo  web 2.0 Uygulamasını kullanmak için ilk başta sistem anasayfasına ( classdojo.com/tr-tr ) sitesine giriş yapıyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Anasayfa
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Anasayfa

Class Dojo web 2.0 uygulamasının web sayfasına girdikten sonra sisteme üye olmamız gerekiyor. Üye olmak için sağ üstteki kayıt ol butonuna tıklayıp bize uygun olanı seçip tıklayabilir veya sayfanın sol alt taraftaki seçeneklerden bize uygun olanı seçip tıklayabiliriz. Class Dojo web 2.0 aracına öğretmen, sınıf kodunu veya kare kodunu biliyorsak (sınıfı oluşturan kişiden elde edilebilir) veli veya öğrenci olarak veya eğitim yöneticisi olarak kayıt olabilirsiniz. Eğer daha önceden mobilden veya bu sistemden üye olduysanız sağ üst taraftaki kullanıcı adı ve parola bilgilerinizi girerek giriş yapabilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma
Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma

Biz öğretmen olarak kayıt olmayı anlatmayı tercih ettik.  Öğretmen butonuna tıkladıktan sonra sayfanın ortasına açılan sayfada ad soyad e-posta ve şifremizi giriyoruz. Sayfanın altındaki hizmet şartları ve gizlilik politikasını onayladıktan sonra “kayıt ol” butonuna tıklıyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma
Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma

Class Dojo web 2.0 uygulamasında “kayıt ol” butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada veri tabanındaki okullar içerisinden kurumunuzu bulmanızı istiyor. Üstteki arama motorunu kullanarak kurumumuzu bulup üstüne tıklıyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma
Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma

Kuruma tıkladıktan sonra açılan sayfada “Bu okulu Kullan” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma
Class Dojo Web 2.0 Aracına Kayıt Olma

Kaydınızı tamamlamak için ilk ekranda girmiş olduğumuz maile bir onay maili geliyor. Bu maile tıklayıp kaydı onayladığımız da kayıt işlemi tamamlanmış oluyor.

Class Dojo web 2.0 uygulamasına kayıt işlemi bittikten sonra uygulama sınıf ekleyip yönetebileceğimiz sayfa açılıyor. Bu sayfadan kullanmak istediğimiz sınıfı sol taraftaki “Yeni Sınıf” butonuna tıklayarak oluşturuyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Anasayfa
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Ana sayfa

Class Dojo web 2.0 aracımızda sınıfımızı oluşturduktan sonra sınıfımıza tıklayınca sınıf ana sayfası açılıyor bu bölümden sınıf yönetimi işlemlerini gerçekleştirebiliyoruz. 

Class Dojo Web 2.0 Aracı Sınıf Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Aracı Sınıf Sayfası

İlk yapmamız gereken öğrenci ekleme işlemi için sayfanın sol tarafındaki “Öğrenci ekle” butonuna ya da sağ üste “Öğrenci Girişi” butonuna tıklamaktır.  Açılan sayfada öğrencilerinizi tek tek giriş yapabildiğimiz gibi istersek liste kopyala yapıştır şeklinde öğrenci ekleyebiliriz. Her eklediğimiz öğrenci için Class Dojo web 2.0 sistemi eğlenceli bir avatarı rastgele oluşturarak sınıf anasayfasına kaydedecektir.   

Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğrenci Ekleme
Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğrenci Ekleme
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Sınıf Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Sınıf Sayfası

Class Dojo web 2.0 uygulamasında öğrencilerimizi ekledikten sonra öğrencilerimiz sınıf sayfasında eğlenceli avatarlar şeklinde gözükmeye başlıyor.  Öğrenci detaylarını anlatmadan önce sınıf sayfasında neler olduğundan bahsedelim.

Sayfanın sol üst köşesinde menüde “Pörtföyler” linkine tıkladığımız zaman öğrencilerin Class Dojo web 2.0 üzerinden bireysel veya grup çalışma yapmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde Z kuşağı öğrencilerimizin ilgi alanı olan teknolojiyi ders ortamına getirip ders olan ilgilerini artırabilir; bireysel çalışma ve işbirlikli çalışma yeteneği kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca teknolojik altyapısı sayesinde öğrencilerin yapmış oldukları çalışmaları yıllarca saklayabilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Portföyler Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Portföyler Sayfası

Class Dojo sınıfım sayfasında sol üst köşede “sınıf hikayesi” butonuna tıkladığımızda sınıf içerisinde yaptığımız çalışmaları paylaşabileceğimiz; veliler, öğrenciler ve başka öğretmenlerin yorum yapabileceği bildiğimiz sosyal medya platformlarının alternatifi olarak kullanabileceğimiz bir sayfa açılıyor. Bu bölümden sınıf fotolarınızı güvenli şekilde sadece velilerinizle paylaşabilir; yıllarca sınıf içinde yaptığınız çalışmaları kaybolmadan saklayabilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Sınıf Hikayesi Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Aracı Sınıf Hikayesi Sayfası

Sol üst köşedeki “mesajlar” menüsünden tüm sınıfa toplu şekilde veya görüşmek istediğiniz veliye özel mesaj atabilirsiniz.  Veliler ile yapacağınız mesajlaşmalar sonraki oluşan anlaşmazlıklar açısından dijital ortamda mesajlarınızı saklama imkanınız var.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Mesajlar Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Aracı Mesajlar Sayfası

Class Dojo web 2.0 uygulamasının sınıf sayfasının sağ üst köşesinde öğrenci, veli ve sınıf ayarlarını yapabileceğimiz ufak bir menü bulunmaktadır.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğrenci Ekleme
Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğrenci Ekleme

Öğrenci girişine tıkladığımız zaman öğrencilerin listesi açılmakta buradan yeni öğrenci ekleme ve silme işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Konu anlatımının üst kısımlarında bahsettiğimiz gibi e-okuldan öğrenci listesi alıp direk kopyala şeklinde kolayca sınıfınızı oluşturabilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Veli Davet Etme
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Veli Davet Etme

Soldaki üst menüden “velileri davet edin” linkine tıkladığımızda velileri toplu veya bireysel  davet edebileceğimiz sayfa açılmaktadır.  Davet işlemi mail adresi ile gerçekleşmektedir. Velilerini davet edeceğiniz sınıftan anne baba veli mail adreslerini öncesinden toplamanız gerekecektir.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Seçenekler Menüsü
Class Dojo Web 2.0 Aracı Seçenekler Menüsü

Sol üst menüdeki “seçenekler” linkine tıklayarak sınıf, avatar, görünüm, sınıfa giren öğretmen ayarları ve değerlendirme aşaması için raporlamayı gerçekleştirebilirsiniz.  Bu ayarları yapmak veya özellikleri kullanmak çok basit olsa da içlerinden bir kaçının yapılışından bahsedelim.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Raporlar
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Raporlar

Sol üst menüde seçenekler linkine tıklayınca açılan menüde raporlar bölümüne tıklayınca öğrencilerinizin o zamana kadar yapmış olduğu olumlu ve olumsuz davranışların değerlendirmesini grafiksel olarak görebilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğretmen Ekle
Class Dojo Web 2.0 Aracı Öğretmen Ekle

Seçenekler butonunun içinden öğretmen ekle bölümüne tıklayarak mail adresini bildiğiniz öğretmen arkadaşlarınızı o sınıfın bilgilerini görebilmesi için veya bilgi ekleyebilmesi için kaydedebilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Ayarlar Menüsü
Class Dojo Web 2.0 Aracı Ayarlar Menüsü

Seçenekler bölümünden ayarlar linkine tıkladığınızda avatar boyutu, soyadın olup olmaması, öğrenci sıralaması, puanlama gösterilmesi, ödül veriminde veya bildirim verilmesinde sesin çalıp çalmaması gibi ayarları gerçekleştirebilirsiniz.

Class Dojo web 2.0 aracının sınıf sayfasında alt tarafta da sınıf içersinde işimizi kolaylaştıracak bazı ufak uygulamalar bulunmaktadır.  Bunlar yoklama, rastgele öğrenci seçme, grup oluşturma, zamanlayıcı, gürültü ölçer, hava durumu, düşün eleştir fikir geliştir bölümü ve müzik bölümüdür.  Kullanımı çok basit olan bu ufak uygulamaların birkaç tanesinden bahsedelim.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Araç Kutusu
Class Dojo Web 2.0 Aracı Araç Kutusu

Rastgele özelliğiyle sınıfta her hangi bir konuda öğrenciye söz veya görev vermeyi kura yöntemiyle adil ve eğlenceli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Grup oluştur özelliğiyle öğrencilerinizin grup çalışması yapmaları için otomatik gruplar oluşturmasını sağlayabilirisiniz. Gürültü ölçer özelliğiyle sınıfta çok gürültü olduğu zaman çalıştırarak öğrencilerin ne kadar gürültülü olduklarını onlara kanıtlayabilir; bu değerleri bir ödül ceza mekanizmasına koyarak bir ölçüt olarak kullanabilirisiniz. Yoklama özelliğiyle yoklamalarınızı hızlıca alabilir; hatta akıllı tahta olan sınıflarda herkes kendine tıklasın vs şeklinde oyuna dönüştürüp bütün sınıfın dikkatini derse toplayabilirsiniz. Zamanlayıcı özelliğini sınıf içi etkinliklerinizde veya yarışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Class Dojo web 2.0 uygulamasının sınıf sayfasında öğrenci üzerine tıkladığımız zaman öğrencilerin sınıf içi davranışlarına puan verebileceğimiz ya da noksanlık tespit ettiğimiz davranışlarını düzeltmesi için not ekleyebileceğimiz bir sayfa açılıyor. Açılan sayfada “olumlu” sekmesi olumlu davranışları, “geliştirilmesi gerek” sekmesi ise sıkıntılı ve düzeltilmesi gereken davranışların olduğu bölümdür.  Olumlu veya olumsuz davranışlardan belli başlıları zaten hazır yüklü olup sizlerde kendinize ve sınıfınıza göre yeni olumlu veya olumsuz davranış ekleyebilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Öğrenci Beceri Sayfası
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Öğrenci Beceri Sayfası

Class Dojo Web 2.0 Uygulamasının Mobil Uygulamasının Yüklenmesi Resimli Anlatımı

Class Dojo web 2.0 aracını mobilcihazımıza yükleme için Play Store girip arama bölümünden Class dojo diye aratıyoruz. Arama sonucunda listelenen uygulamaların içresinde Class Dojo aracını bulup üstüne tıklıyoruz. Açılan sayfada yükle butonuna tıklıyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Cihaza Yüklenmesi
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Cihaza Yüklenmesi

Kurulum bittikten sonra yine açılan ekrandan “Aç” butonuna tıklayarak uygulamamızı açabiliyoruz. Class Dojo web 2.0 uygulaması açıldığında karşınıza ilk olarak olarak sıfatınızı(öğretmen, öğrenci, veli, okul lideri)  tanımlayan bir ekran geliyor.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Giriş
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Giriş

Kayıt tercihimizi seçerek tıklıyoruz.  Açılan sayfada daha önce hiç kayıt yapmadıysanız “öğretmen hesabı oluşturun” butonuna tıklayarak kayıt ekranına ilerliyoruz. Kayıt ekranı üstte anlattığımız kayıt işlemleri ile aynıdır.  Bizim gibi daha önceden kayıt oluşturduysanız “bir hesabım var” seçeneğini seçerek giriş yapacağımız sayfaya ilerliyoruz.

Class Dojo Web 2.0 Aracı Mobil Giriş
Class Dojo Web 2.0 Aracı Mobil Giriş

Açılan sayfada  e-postamızı ve şifremizi girdikten sonra giriş butonuna tıkladıktan sonra Class Dojo web 2.0 uygulaması mobil uygulaması özelliklerini kullanabileceğiniz uygulama anasayfası açılıyor. Class Dojo web 2.0 uygulaması online bir sistem olduğundan cep telefonu veya bilgisayardan aynı sınıfı yönetebilirsiniz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Anasayfa
Class Dojo Web 2.0 Uygulaması Mobil Anasayfa

Webeğitimaraclari.com ekibi olarak Class Dojo web 2.0 aracını şuan ki en güncel halini dilimiz döndüğünde anlatmaya çalıştık. Fakat bu tarz sistemler sürekli kendilerini geliştirdiği için siz bu yazıyı okuduğunuzda;  bazen verdiğimiz bilgilerde son eklenen bir özellik olmayabiliyor. Ya da gelen bir güncelleme ile görünüşü ve butonların yerleri değişebiliyor anlattığımız tariflerde ufak değişikler olabiliyor. Böyle durumları önlemek  için anlatımını hazırladığımız web 2.0 uygulamalarını tekrardan kontrol ediyoruz fakat yinede gözümüzden kaçan olursa affınıza sığınıyoruz. İyi günler dileriz.

Class Dojo Web 2.0 Uygulamasının Videolu Anlatımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − twelve =